Leven in het nu

Leven in het nu betekent ontspanning en minder zorgen. Stress wordt voornamelijk veroorzaakt in je gedachten. Je gedachten zijn nooit bezig met het huidige moment, maar altijd met het verleden of toekomst. Dit artikel legt je uit hoe je meer in het NU kunt leven!

Leven in het nu is de enige manier is om blijvend gelukkig te zijn. Je kunt nooit buiten het nu om gelukkig zijn, dat bestaat niet.

De kern van geluk.
Geluk is de afwezigheid van zorgen. Denk maar eens aan je gelukkigste momenten. Was je toen bezig met gedachten over verleden of toekomst? Of was je bezig met het moment zelf? Genoot je niet van wat er op dat moment gebeurde? Ervoer je niet alles heel intens? Dat is de reden van je geluk: er waren op dat moment geen zorgen.

Waar komen zorgen vandaan?
Zorgen en stress komen voort uit gedachten. Je gedachten over een negatieve situatie. Die gedachten gaan altijd over het verleden of de toekomst.

Denk maar eens na: Maak je je zorgen over je baan, je relatie, je gezondheid, je inkomen? Dat zijn allemaal gedachten over wat er in de toekomst kan gebeuren. Je ziet bij wijze van spreken al dat je je baan verliest, de relatie verbroken wordt, je gezondheid achteruit gaat of je inkomen vermindert. Het hoeft niet te gebeuren, maar de kans dat het gebeurt, geeft je stress.

Misschien zeg je nu: “Maar ik sta nu op het punt mijn baan te verliezen. Mijn relatie is nu slecht. Mijn gezondheid is nu niet goed. Ik heb nu geen geld.”

Je hebt gelijk. En toch, als je nu om je heen kijkt, is dat allemaal nu niet aan de orde. Je zit nu achter een bureau of op de bank, op kantoor of thuis. Er is niets dat je nu kunt zien dat je stress geeft. Je lees immers dit artikel.

Op dit moment is alles in orde. Er is geen brand gaande, je huis wordt niet geraakt door een tornado, er is geen overstroming. Op dit moment is alles goed. Op dit moment is er geen stress. Alleen de stress die je zelf (bewust of onbewust) veroorzaakt door je eigen gedachten.

Wat is de oplossing?
Afhankelijk wat je situatie is zult je iets moeten doen om deze te verbeteren.
Maar minstens net zo belangrijk: je zult moeten stoppen jezelf uit te putten met stressvolle gedachten. Die gedachten lossen namelijk niets op. Je kunt jezelf niet uit een situatie denken. Je kunt alleen maar iets doen.

Zorgelijke gedachten brengen dus geen enkel voordeel en kosten alleen maar negatieve energie. Dat is de grootste bron van je stress.
Eén van de beste manieren om zorgelijke gedachten los te laten is leven in het nu.

Wat is leven in het nu?
Leven in het nu is bezig zijn met wat er om je heen gebeurt en wat je in jezelf ervaart. Hierdoor stoppen je gedachten en merk je dat de stress vermindert.

Het betekent niet dat je niets meer denkt. Dat is ook bijna niet mogelijk. Het betekent puur dat je ‘uit je hoofd gaat’ en jezelf, je lichaam en je omgeving ervaart. Het nu ervaart. Leven in het nu is je zorgen helemaal loslaten en genieten van dit moment.

Hoe leef je in het nu?
De makkelijkste manier om te leven in het nu is gebruik te maken van al je zintuigen om te ervaren wat er nu gebeurt. Hierdoor richt je al je aandacht op het huidige moment. Je kunt die aandacht dus niet gebruiken voor gedachten die je stress geven. Door te zien, ruiken, voelen, horen en eventueel proeven wat er nu gebeurt, wordt je je intens bewust van dit moment.

Probeer niet te oordelen terwijl je het huidige moment ervaart. Als je een bank of tafel ziet, probeer dan niet te beoordelen of hij mooi of lelijk is. Kijk er gewoon naar. Ervaar het gewoon. Als je oordeelt (dit is mooi, dat is lelijk) ga je bijna onmiddellijk weer in je hoofd en gedachten zitten. Je hersenen oordelen en categoriseren alles. Willen aan alles een label en betekenis geven. Zo mis je het huidige moment.

Ervaar gewoon wat je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt. Zonder oordeel. Dit is overigens precies wat mensen doen als ze mediteren.

De volgende vragen zullen je helpen je beter bewust te worden van het nu.

Zicht
Kijk wat er om je heen gebeurt. Wat zie je dichtbij wat zie je verder weg? Is het beeld scherp of niet? Wat voor vormen zie je? Wat voor kleuren? Is er beweging of staat alles stil?

Gehoor
Wat hoor je? Zijn geluiden hard of zacht? Wat hoor je op de voorgrond en wat hoor je op de achtergrond? Zijn geluiden monotoon of veranderen ze?

Gevoel
Wat voel je? Voel je de wind op je armen? Ben je warm of koud? Zijn je spieren en houding ontspannen of gespannen? Een gemakkelijke manier om meer bewust te zijn van het nu is door te letten op je ademhaling. Concentreer je op je ademhaling zonder het tempo te veranderen. Voel je inademing en voel je uitademing.

Reuk
Wat ruik je? Ruik je bepaalde geuren? Ruik je koffie, eten, kruiden? Ruik je frisse lucht of airco? Zijn de geuren sterk of zwak? Zijn ze zoet of bitter?

Smaak
Wat proef je? Proef je nog thee of koffie die je hiervoor hebt gedronken? Proef je kauwgum of iets anders? Is die smaak sterk aanwezig of juist flauw?

Hoe weet je nu of je het goed doet?
Dat is heel simpel. Als je je sterk concentreert – met behulp van je zintuigen – op het huidige moment, zul je merken dat je gedachten over het verleden of toekomst verdwijnen. De enige gedachten die je hebt, zijn de gedachten over wat je ervaart op dat moment. Wat je proeft, ruikt, ziet, hoort of voelt.

Dat zijn geen stressvolle gedachten. Tenzij je een oordeel gaat vellen: “Die brommer die ik hoor maakt te veel lawaai. Die bank vind ik lelijk.” Zolang je dat niet doet, zul je merken dat je zorgen en stress verdwijnen. Dat je spanning afneemt. Wat daarvoor terug komt is een vredig en goed gevoel. Je bent je weer bewust van de echte wereld.

Niet de schijnwereld die je creëert met gedachten over het verleden of toekomst. Die bestaat niet echt. Alleen dit moment is echt. Alleen wat je nu ervaart, is echt. Je gedachten zijn slechts projecties van de echte werkelijkheid. Als schaduwen op een muur.

Mis nooit meer een mooi moment.
Ben je te veel bezig met die gedachten, dan volg je een schaduw. Je echte leven gaat dan voorbij zonder dat je het merkt. Je leeft in je hoofd, maar ben je niet echt bewust wat er nu om je heen gebeurt. En dan mis je heel veel: je mist de beste momenten in je leven.

Want zoals je aan het begin van dit artikel zag, was je je in de beste momenten van je leven intens bewust van het nu. Door te veel in je gedachten te zitten zul je die momenten nooit ervaren.

De waarheid is dat het leven niet bestaat uit een paar mooie momenten, zoals een vakantie of een bruiloft. Er zijn elke dag mooie momenten. Elk moment kan mooi zijn, als je ervoor kiest. En die momenten zijn vaak te vinden in de simpele dingen.

Een goed diner met een vriend(in), een wandeling in de frisse lucht, een warme douche. Je hoeft er niet naar Verweggistan voor te vliegen. De beste momenten zijn alleen te vinden waar jij bent. Wanneer je je bewust bent van het nu. We missen ze vaak omdat we in onze gedachten op een andere plek zijn. In een ander moment.

Daar hoef je vanaf nu niet meer voor te kiezen. Laat je zorgen en gedachten los. Ontspan je en wees je bewust van het nu. Dan is het elke dag vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *